DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

REMA was here

11. 11. 2016

REMA was here,

je zapisal eden članov REMA na spominski list v Knežjem dvoru v Celju. Evropska mreža za staro glasbo REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), ki je najpomembnejša povezava organizacij stare glasbe v svetu in ki trenutno povezuje 75 članov iz 20 držav, je svojo letošnjo jesensko konferenco postavila v Celje, kar je za nas visoka čast in zaupanje mednarodnih kolegov, še posebej, ker bili odzivi članov na konferenco nadvse pozitivni.

Na konferenci, ki je potekala od petka, 28. 10. 2016, do nedelje, 30. 10. 2016 v Narodnem domu in Knežjem dvoru, sta ločeno zasedala Izvršni in Upravni odbor, na sprejemu Mestne občine Celje pa je vse člane pozdravila podžupanja mag. Darja Turk. Pod vodstvom mednarodnih ekspertov so bile za člane organizirane strokovne delavnice: izdelava profesionalnega video spota, družbena omrežja v povezavi s festivali in osnove CRM ter njihova uporabnost za festivale. Mateja Bajt je s svojimi študentkami z akademije za glasbo predstavila razvoj stare glasbe v Sloveniji in stanje pedagogike, člani so predstavljali svoje nove projekte, na delovnih skupinah pa obravnavali EDEM (evropski dan stare glasbe 2017), Remaradio.eu in REMA Award. Člani so si ogledali Knežji dvor, kjer jih je skozi bogato slovensko kulturno odlično vodil mag. Damir Žerič in obiskali dva koncerta: The Curious Bards 28. 10. 2016 v Narodnem domu in duo slovenskega umetnika Bora Zuljana 29. 10. 2016 v Stari grofiji.

Na konferenci smo uspešno predstavili Slovenijo kot pomemben del evropske scene in si še dodatno utrdili položaj enega pomembnejših festivalov stare glasbe. Mesto Celje se je izkazalo kot odličen gostitelj, kar so omogočili Mestna občina Celje, Pokrajinski muzej Celje in Eurotas hoteli.

Na Facebook profilu REMA si lahko ogledate kratek video s posnetki druženja: https://www.facebook.com/REMA.EEMN/videos/1311991562166889/,

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali pri pripravi in izvedbi, še posebej pa Heleni de Winter, izvršni sekretarki REMA, mag. Barbari Bošnjak in Anici Šepetavc z Mestne občine Celje, Stanetu Rozmanu in Radi Hriberšek iz Pokrajinskega muzeja Celje ter vodstvu, recepcijam in osebju hotela Evropa ter Celeia.

Več o združenju REMA si lahko preberete tukaj, vabljeni pa tudi k ogledu fotografij, ki jih najdete v naši galeriji.