DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Izbor ansamblov projekta eeemerging 2016

15. 10. 2015

Evropski projekt sodelovanja za podporo novim vzhajajočim talentom v stari glasbi

V letu 2014 smo kot partnerji projekta eeemerging pridobili evropska sredstva v sklopu programa Ustvarjalna Evropa. V štiriletnem obdobju bo projekt mladim evropskim ansamblom za staro glasbo preko umetniških rezidenc in strokovnih izobraževanj omogočil odlične delovne pogoje, podporo in organizacijo njihovih projektov ter jim pomagal pri vstopu na trg stare glasbe v Evropi. Ansambli so v veliki konkurenci izbrani na avdicijah, podpora izbranim pa traja od enega do treh let. Vodja projekta je Association Art et Musique d'Ambronay, partnerji v projektu pa smo: Ars Ramovš zavod za umetnost, marketing, promocijo in investiranje, Collegio Ghislieri di Pavia, Internationale Händel Festspiele Göttingen, Ozango, Rīgas Senās mūzikas centrs, The York Early Music Foundation in Universitatea naţională de muzică din Bucureşti. Ob tem pa projekt podpira tudi 37 mednarodnih partnerjev in 6 evropskih profesionalnih mrež.
V letu 2015 v rezidencah eeemerging in na festivalskih koncertih gostimo tri odlične mlade ansamble: Camerata Bachiensis, Amsterdam Corelli Collective in Voces Suaves.
 
Ansambli projekta eeemerging 2016
 
Osem soorganizatorjev projekta eeemerging je izbralo 6 ansamblov, ki se bodo v letu 2016 pridružili programu in prvič postali prejemniki enoletne podpore.
Od 47 prijavljenih ansamblov so jih v septembru 14 povabili na avdicije, izmed teh pa so bili izbrani štirje: Ensemble Prisma, I Discordanti, Goldfinch Ensemble in The Curious Bards.
 
Še dva, Consone Quartet in Nexus Baroque sta se med izbrance uvrstila že s tem, ko sta na julijskem festivalu York Early Music Festival prejela nagrado eeemerging.
 
Vseh šest ansamblov se bo lahko udeležilo rezidenc v izvedbi soorganizatorjev, kot tudi delavnic usmerjenih v promocijo, administracijo, marketing in komunikacijo, umetniško vodenje, uprizarjanje in drugo.
Ansambli bodo nastopali na odrih soorganizatorjev projekta in njihovih poslovnih partnerjev.
 
Med festivalom eeemerging v Ambronayu, ki je potekal med 3. in 4. oktobrom, so partnerji projekta prisluhnili 6 ansamblom izbranim v letu 2015 in 4 izmed njih,BarrocoTout, les Contre Sujets, Repicco in Sollazzo, izbrali za prejemnike podpore že drugo leto.
 
Ansambel Repicco je na festivalu v Ambronayu osvojil tudi nagrado občinstva.
  
Ansambla Seconda Pratica in Voces Suaves pa bosta deležna že tretjega leta podpore, ki bo vključevalo rezidence, koncerte in snemanje zgoščenke, ki bo del Zbirke mladih ansamblov v založbi centra Ambronay.


V okviru projekta eeemerging bomo zasedbi Voces Suaves novembra lahko prisluhnili tudi na festivalu Seviqc Brežice na gradu Maribor (10. 11. 2015) in gradu Rajhenburg (11. 11. 2015). Poleg dveh koncertov, bo švicarska vokalna zasedba svoj ustvarjalni proces predstavila tudi na odprti vaji. Več o koncertnem programu in mladih umetnikih TUKAJ.

Še do konca oktobra lahko vstopnice za novembrska koncerta naročite po ugodnejši, predprodajni ceni!