DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

French Early Music Focus

17. 10. 2017

Od 28. septembra do 1. oktobra 2017,  je v organizaciji Institut français potekal French Early Music Focus, na katerega je pariška centrala povabila 33 delegatov iz Azije in Oceanije, Bližnjega Vzhoda, Severne in Južne Amerike ter Evrope.

Izmed 17 Evropejcev nas je bilo 10 članov REMA. Focus smo pričeli v Château de Versailles in v Centre de musique baroque de Versailles, v prostorih kjer se je pričela francoska revolucija, ga nadaljevali v Lyonu v Auditorium de Lyon in na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon, večji del pa je potekal v Centre culturel de rencontre d'Ambronay, ki velja za enega najpomembnejših svetovnih producentov stare glasbe. Centre de musique baroque de Versailles nam je predstavil svojo izjemno koncertno in založniško produkcijo ter digitalni arhiv baročnih tiskov, ki je brezplačno dostopni javnosti, delavnica v Lyonu je predstavila projekt Audition of the Early Music Class, v Ambronayu pa smo na treh delavnicah obravnavali umetniške izmenjave za profesionalce iz Severne in Južne Amerike, iz Evrope in iz Azije.

Ob lastni dejavnosti smo delegati predstavili francoske umetnike, ki jih zastopamo, ob tem pa so se nam na organiziranih individualnih pogovorih predstavili tudi najboljši francoski umetniki. To je povsem nov pristop, ko evropska kulturna politika vključuje tudi aktivnosti na drugih kontinentih in spodbuja novo mreženje, še višjo kvaliteto produkcije in vodilno vlogo Francije na področju stare glasbe. Ob tem so nam organizatorji pripravili tudi nekaj odličnih koncertov: Ensemble Céladon, duo Louis-Noël Bestion de Camboulas in Lambert Colson, Les Surprises, Correspondances, Canticum, Goldfinch Ensemble, Traversées baroques in Les Arts Florissants.

7. in 8. oktobra 2017 je v Ambronayu potekal Festival eeemerging 2017, na katerem je Centre culturel de rencontre d'Ambronay na treh koncertih predstavil šest ansamblov mreže eeemerging: Castello Consort, 4 Times Baroque, Il Quadro Animato, Concerto di Margherita, La Vaghezza in Continuu-m.