DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

»Da si umetnik, potrebuješ pogum. Pogum pa rabiš tudi, da delaš z umetniki.«

08. 01. 2015
»Da si umetnik, potrebuješ pogum. Pogum pa rabiš tudi, da delaš z umetniki.«
 
S tem vpisom in z zahvalo v Seviqcovi knjigi umetnikov, se je zasedba Seconda Pratica poslovila po zaključku bivanja in dela v rezidenci na Turistični kmetiji Smodiš na Goričkem, preden je polna vtisov in novih pristopov h glasbi odletela nazaj proti Nizozemski. Desetdnevno delovno vzdušje sta dopolnila dva koncerta na gradu Grad in na gradu Rajhenburg, poleg tega pa so glasbeniki pripravili tudi odprto vajo, ki je bila za vse nas posebno doživetje in ga je na Facebooku lepo zabeležila Stanka Dešnik, direktorica Krajinskega parka Goričko:
 
»Sedeti v neposredni bližini mladih, vrhunskih glasbenikov, jih poslušati in se z njimi pogovarjati ne moreš v koncertnih dvoranah - lahko pa se z njimi zbližaš na odprti vaji. In prav to se je zgodilo z imenitnim ansamblom Seconda Pratica iz Nizozemske. Današnje popoldne na kmetiji Smodiš je dokaz več, da glasba lahko poveže ljudi, ki obiskujejo opere in koncertne dvorane z ljudmi, ki tjakaj zaidejo manj pogosto. Morda je med obiskovalci odprte vaje bil tudi kdo, ki je prvič slišal glasbo, ki so jo igrali na dvorih vladarjev v renesančnem obdobju, ko je stal tudi že grad Gornja Lendava. Vodja ansambla, Nuno Atalaia, nam je razložil njihov način raziskovanja stare glasbe in njenega nastajanja. Ubrali so zanimiv pristop: etno glasba in glasbe elite združene na njihov način nas namreč popelje v zanimive takte in živahno spevnost. Nuno pravi, da je treba staro glasbo, ki je že mrtva, oživeti na drugačen način in jo znati tudi slišati. No, z njihovo interpretacijo to ni težko.«
 

Fotogalerija celotne rezidence ->>
Istočasno so v Leipzigu, Parizu in Baslu potekali izbori mladih ansamblov, ki bodo, tako kot Seconda Pratica, v letu 2015 deležni izobraževanja in možnosti dela v rezidencah pri nas in pri soorganizatorjih evropsko podprtega projekta eeemerging. 
Z veseljem naznanjamo, da je izmed 82 prijav komisija v treh krogih izbrala 6 zmagovalcev:
Barroco Tout, Sollazzo Ensemble, Repicco, Les Contre-sujets, Camerata Bachiensis in Amsterdam Corelli Collective.

Trije zmagovalni ansambli bodo pri nas v rezidenci delali in se z lastnimi koncerti predstavili že tekom letošnjega leta.
Izjava za javnost ->>

 
Z odhodom Seconde Pratice pa se je, vsaj kar se koncertov tiče, končala tudi festivalska sezona Seviqc Brežice 2014. Izkupiček leta kaže 29 koncertov, ki smo jih organizirali na 21 različnih lokacijah po Sloveniji, v 18 različnih občinah. Gostili smo 14 ansamblov, slišali pa ste lahko 109 glasbenikov 32 različnih narodnosti.

V naši prvi novici tega leta vam v poslušanje pošiljamo povezavo do posnetka skladbe "A la xácara, xacarilla" Juana Gutiérreza de Padille, ki jo je Seconda Pratica izvajala na koncertih pri nas.
 
Želimo vam vse dobro v letošnjem letu in si želimo, da bomo tudi letos skupaj odkrivali nove radosti stare glasbe!
Ekipa Seviqc Brežice