DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Avstrijska razpisa za rezidence in raziskovalce

08. 04. 2012

„ARTIST-IN-RESIDENCE“

Avstrijsko ministrstvo za šolstvo, kulturo in umetnost razpisuje umetniške rezidence in štipendije za leto 2014 in sicer:

  • 3-mesečne štipendije za umetnike s področja likovne umetnosti, umetniške fotografije, oblikovanja, kompozicije, video in medijske umetnosti;
  • 1-2-mesečne štipendije za področje literature in literarnega prevajanja;
  • 2-mesečne štipendije za področje sodobnega plesa in koreografije;
  • 1-mesečne štipendije za kuratorje in posredovalce kulture.

Razpis je starostno omejen na 35 let za področje likovne umetnosti, fotografije, oblikovanja, video in medijske umetnosti ter na 40 let za področja književnosti, literarnega prevajanja, kompozicije, sodobnega plesa in koreografije, kuratorstva in posredovalce kulture.

Štipendija je sestavljena iz brezplačnega bivanja, 800 evrov mesečne prispevka za bivanje, do 300 evrov za materialne stroške (velja le likovne umetnosti, umetniške fotografije, oblikovanja, kompozicije, video in medijske umetnosti), zdravstveno zavarovanje, mesečno vozovnico za javni prevoz, mobilni telefon s kartico v vrednosti 40 evrov. Poskrbljeno je tudi za čiščenje stanovanja in pranje perila.

Ob koncu bivanja je možna predstavitev dela, a brez dodatne finančne podpore. Gostujoči umetniki se lahko vključijo tudi v program Artists-in-Residence-go-to-School, ki ga pripravlja KulturkontaktAustria.

Rok za prijavo je 31. maj.  Več informacij in prijavni obrazec pa na spletni strani: http://www.bmukk.gv.at/kunst/air/index.xml

POSTDOKTORSKE ŠTIPENDIJE

Avstrijski kulturni forum sporoča, da je avstrijski Mednarodni raziskovalni center za kulturne znanosti IFK pri Univerzi za umetnost Dunaj/Linz nedavno objavil razpis za ti. IFK_Senior in Research Fellowships za študijsko leto 2014/2015. Obrazci za prijavo za avstrijske in tuje znanstvenike – doktorje znanosti (Research Fellowship) in mednarodno priznane znanstvenike (Senior Fellowships) so na voljo na http://www.ifk.ac.at/index.php/actual-calls.html.

Letošnja raziskovalna tema razpisa se glasi »Imaginacije nereda« (http://www.ifk.ac.at/index.php/imaginationen-der-unordnung.html), pri čemer so možne tudi prijave z drugimi temami. Časovno so omejene na en semester (od začetka oktobra 2014 do konca januarja 2015 ali od začetka marca 2015 do konca junija 2015). Štipendija je sestavljena iz mesečnega prispevka okoli 2.325 evrov (75 evrov na dan), pisarne na insitutu, enkratne povrnitve potnih stroškov in bivanja v manjšem stanovanju (40m2).

 Rok prijave je 1. julij 2013. Podrobnejše informacije o razpisu in centru IFK so na voljo na www.ifk.ac.at.