Rezultati tekmovanja Chopinov zlati prstan: kategorija historični klavir

Objavil dne 31/10/2012
Collage

Razglašamo rezultate mednarodnega tekmovanja Chopinov zlati prstan v kategoriji historični klavir, ki je potekalo v torek, 30.10.2012 v Slavnostni dvorani ptujskega gradu. Zaenkrat je to prvo tovrstno klavirsko tekmovanje na svetu.

1. mesto: Eugenio Catone (Italija)
1. mesto: Maria Gabrys (Poljska) 
2. mesto: ni podeljeno
3. mesto: Miyuki Kato (Japonska)

Poročilo o tekmovanju predsednika žirije, prof. Erika Šulerja
Foto galerija tekmovanja in koncerta zmagovalcev

Vsi trije nagrajenci so na večernem koncertu zmagovalcev prejeli plaketo z denarno nagrado, poleg tega pa se bosta dobitnika prvega mesta predstavila tudi s samostojnim koncertom na prihodnjih dogodkih znotraj mreže festivala Seviqc Brežice.

Tekmovanje in koncert zmagovalcev sta potekala na historičnem klavirju And Wittenz, ki ga je izdel slovenski mojster Andrej Bitenc (Andreas Wittenz) v sredini 19. stoletja.  Klavir je del nacionalno pomembne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož na ptujskem gradu.

Eugenio Catone (1986) je študiral v Salernu in Amsterdamu pri profesorjih Penella, Olino in Verschoor. Trenutno je študent profesorice Sonje Pahor v Lucci in poučuje v Frosinonu blizu Rima. Je nagrajenec tekmovanj Pozzoli Competition v Seregnu in Speranza Competition Taranto, prejel pa je tudi prvo nagrado na Hasting Piano Concerto Competition 2012.   
 
Maria Gabrys (1979) je končala študij sodobnega klavirja na Chopin Music Academy v Varšavi v razredu prof. Terese Manasterske ter študij na Musikhochshule Luzern v razredu Ivana Klanskyja. Nato se je odločila za študij historičnega klavirja v Schola Cantorum Basiliensis v razredu prof. Jesperja Christensena. Trenutno poučuje na Chopin Music University v Varšavi. Prejela je že mnogo nagrad na različnih mednarodnih tekmovanjih, kot so Beethoven Competition na Češkem, Chopinova tekmovanja v Marienbadu, Göttingenu in Antoninu, prejela pa je tudi prvo nagrado na tekmovanju Edwina Fisherja v Luzernu.
 

Miyuki Kato (1979) je študirala na Royal Welsh College of Music v razredu dr. Micahela Schreiderja in magistrirala na Royal College of Music v Londonu v razredu profesorja Gordona Fergus-Thompsona. Osvojila je četrto mesto na Mednarodnem pianističnem tekmovanju v Garganu in prvo nagrado na National EISTEDFFOD.

Prelistate lahko tudi brošuro tekmovanja Chopinov zlati prstan 2012: