"Project Purpur: A European Opera Sound"

Objavil dne 10/05/2013

V torek, 7. maja, smo dr. Michael Fendre (ad libitum Konzertwerkstatt gGmbH), Jérémie Lesage (NEO), Riccardo Marussi (Festival Kvarner) in Klemen Ramovš (Festival Seviqc Brežice) na novinarski konferenci v Beljaku avstrijskim novinarjem uspešno predstavili projekt »Purpur – A European Opera Sound« (EOS). Dvoletni projekt 2013-2014 sofinancira Evropska komisija v okviru sklopa 1.2.1 (projekti sodelovanja v evropskem kulturnem programu). Ob omenjenih štirih partnerjih, kjer je nosilec prijave ad libitum Konzertwerkstatt gGmbH, kot partner nastopa še Associazione Orchestra Sinfonica »Guido d‘Arezzo« iz Italije.

V okviru tega sodelovanja bo Orchester Purpur nastopil v petek, 6.9.2013 v Viteški dvorani brežiškega gradu s Haydnovo opero Orlando Paladino (1782), Hob. XXVIII: 11, v koncertni izvedbi. Ob Evropski komisiji in drugih pokroviteljih ta dogodek sofinancira tudi Avstrijski kulturni forum v Ljubljani.

Z Orchester Purpur smo že sodelovali septembra 2012, ko je bila v okviru prejšnjega projekta »PurPur - European Sound Interchange« v močni mednarodni zasedbi instrumentalistov in pevcev izvedena opera Josepha Haydna Armida v Rogaški Slatini. Odziv publike, medijev, umetnikov in partnerskih organizacij je bil izjemen, zato smo se odločili, da s projektom nadaljujemo tudi v naslednjih dveh letih (2013, 2014). Purpur EOS je v celoti posvečen operni ustvarjalnosti Josepha Haydna in ponuja mladim umetnikom edinstveno priložnost, da se vključijo v mednarodni operni projekt, kar je sicer možno le v uveljavljenih opernih hišah.

V središču delovnega programa projekta EOS sta preostali dve od zadnjih treh velikih oper Josepha Haydna: Orlando Paladino, dramma eroicomico (Hob XXVIII: 11) in L‘Anima del filosofo, ossia Orfeo ed Euridice dramma eroicomico v petih aktih (Hob XXVIII: 13). Mlade in nadpovprečno talentirane pevce izbiramo na zahtevnih mednarodnih avdicijah. Ena izmed njih je bila izvedena tudi v Ljubljani, 23. aprila 2013.

Projektni oče in umetniški vodja orkestra Purpur, Michael Fendre, bo po uspešni lanskoletni izvedbi Armide dirigiral tudi letošnjega Orlanda Paladina. Svojo doktorsko disertacijo je tesno povezal z Josephom Haydnom in njegovim opusom in se tudi pri tem projektu z vso strastjo predaja vse preredko izvajanim operam tega velikega skladatelja.