Maastricht - Evropska prestolnica kulture 2018

Objavil dne 06/05/2013
Na fotografiji so člani delovne skupine za staro glasbo v Maastrichtu. Od leve proti desni stojijo: Guido Wevers, Klemen Ramovš, (Ljubljana, SI), Christian Langenfeld (Ribeauvillé, FR), Herman Baeten (Neerpelt, BE), Aina Kalnciema (Riga, LV), Andrea Lausi (Trieste, IT), Marco  Mencoboni (Pesaro, IT), Bob Permentier in Kris Jannis (Tongeren, BE)
Pri pripravi programa Evropske prestolnice kulture Maastricht 2018 so v tem nizozemskem mestu 25. in 26. aprila potekale štiri čezmejne kulturne delavnice: kulturni portali in kulturne mreže, kultura mladih, stara glasba in jezik. Na dvodnevni delavnici smo pripravili odlične programske vsebine, ki smo jih predlagali vodstvu, da jih vključi v priprave na Evropsko prestolnico kulture.

Gospa Dorothé van den Bosch, operativna menedžerka in sekretarka sveta Evropske prestolnice kulture Maastricht 2018, je za to novico zapisala:

»Maastricht in evroregija Meuse-Ren je kandidat za Evropsko prestolnico kulture za leto 2018. V tej transnacionalni regiji, ki je Evropa v malem, imamo priložnost, da odkrijemo, kakšen pomen in dodano vrednost ima koncept Evrope poleg čisto ekonomskih in upravnih zadev tudi v vsakdanjem življenju ljudi. Če želimo doseči trajnostno enotnost Evrope, mora to biti enotnost v raznolikosti. Če naj državljani podprejo prihodnost Evrope, je treba raznolikost njenih kultur uporabiti kot priložnost.

Maastricht in evroregija Meuse-Ren verjameta, da je treba eksperimentirati s kulturno raznolikostjo, z novim modelom za post-multikulturne družbe v Evropi in s čezmejnimi mrežami. Jasen je poudarek na sodelovanju, še posebej z mladimi (generacija Maastricht, mladi, rojeni leta 1992 in kasneje), z zaznavanjem, uglašenim na Evropo za učenje in izmenjavo izkušenj, kako se spopasti z novimi kulturnimi izzivi Evrope 21. stoletja, ko je upravičenost te "Evrope v malem" na kocki. Eden naših glavnih projektov v tem procesu je pobuda za oblikovanje kulturnih varilnih točk Evrope v sodelovanju z Združenjem evropskih obmejnih regij. Delati skupaj z drugimi obmejnimi regijami za razvoj nadnacionalne kulturne prakse nam daje priložnost, da ta poskus razširimo in razgibamo preko vse Evrope. S tem namenom smo v aprilu organizirali dvodnevno delavnico v Maastrichtu in povabili kulturne producente in predstavnike drugih obmejnih regij, da v tem smislu pripravijo konkretne projekte.

Tako je bil Klemen Ramovš eden naših gostov in veseli smo, da smo lahko s to povezavo napravili prve korake v povezavo, za katero upamo, da bo plodno sodelovanje.«

Na fotografiji so člani delovne skupine za staro glasbo v Maastrichtu. Od leve proti desni stojijo: Guido Wevers, Klemen Ramovš, (Ljubljana, SI), Christian Langenfeld (Ribeauvillé, FR), Herman Baeten (Neerpelt, BE), Aina Kalnciema (Riga, LV), Andrea Lausi (Trieste, IT), Marco Mencoboni (Pesaro, IT), Bob Permentier in Kris Jannis (Tongeren, BE)