Klemen Ramovš imenovan za viteza reda umetnosti in leposlovja

Objavil dne 05/12/2012
Vir: http://www.ambafrance-si.org/Podelitev-odlikovanja-Klemnu

Podelitev odlikovanja Klemnu Ramovšu

Pierre-François MOURIER, francoski veleposlanik v Sloveniji, je v sredo, 5. decembra 2012 na Francoski rezidenci v Ljubljani odlikoval Klemna RAMOVŠA. Imenoval ga je za viteza reda umetnosti in leposlovja.

Reportaža TV Slovenija o podelitvi priznanja Klemnu Ramovšu 5. decembra 2012 na Francoski rezidenci.

JPEG - 48.4 ko
Pierre-François Mourier in Klemen Ramovš

Klemen RAMOVŠ, ustanovitelj in umetniški vodja Festivala baročne glasbe Sevicq Brežice, je v okviru tega festivala pokazal izjemen entuziazem in zavzetost za pojem visoke kulture, pri tem pa dal veljavo slovenski arhitekturni dediščini in k sodelovanju povabil tudi francoske umetnike.

Z odlikovanjem je Francija želela nagraditi Klemna RAMOVŠA za njegovo umetniško ustvarjalnost, s katero uspe deliti svojo strast do baročne glasbe z vse več poslušalci.

  Ob tej priložnosti je imel veleposlanik naslednji govor:

Dragi Klemen Ramovš,

Za festival SEVIQC pravite, da njegovo ime izvira iz okrajšave vaše besedne zveze v latinščini Semper Viva Quam Creata (»vedno živa kakor ustvarjena«, pri tem pa je beseda »musica« seveda sama po sebi umevna). S tem lahko tudi povzamemo umetniško in poklicno filozofijo festivala. Če dovolite, bi to besedno zvezo rad preoblikoval po svoje, v moški spol: Semper vivus quam creatus in tako povzel vašo poklicno pot, polno energije in neomajne zavzetosti za pojem visoke kulture.

Med leti 1976 in 2001 ste bili flavtist v mnogih komornih glasbenih skupinah po Evropi, v Izraelu, v državah bivše Sovjetske zveze, v Južni Ameriki, bili pa ste tudi vodja mednarodne mojstrske delavnice v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Nemčiji in Izraelu. Posneli ste tudi mnogo del za radio, televizijo in film. Od leta 1979 ste profesor na Glasbeni šoli Radovljica, kjer ste tudi predsednik sveta zavoda. Med leti 1992 in 1995 ste poučevali na glasbeni akademiji v Gradcu.

Leta 1982 je vaš festival baročne glasbe ugledal luč sveta v obliki Mednarodne akademije za baročno glasbo Radovljica, ki se je kasneje razvijala pod okriljem Festivala Radovljica. Leta 1997 ste iz Radovljice odšli v Brežice, kjer ste uradno pričeli s Festivalom Seviqc Brežice. V okviru festivala, katerega ustanovitelj, direktor in umetniški vodja ste, izkazujete veliko zavzetost in predanost, svojo strast do baročne glasbe pa delite z vse bolj obsežnim občinstvom. Namesto, da bi sledili težnjam zgoščevanja kulturnih prireditev v glavnem mestu, raje dajete veljavo arhitekturni dediščini drugih območij Slovenije – velenjskemu in brežiškemu gradu ter gradu Lemberg, cerkvam v Litiji in Trebnjem, v katerih odmevajo zvoki izbranih glasbenih skupin iz tujine.

Izjemna kakovost vašega mednarodno priznanega festivala, s katerim redno sodeluje tudi Francoski inštitut v Sloveniji, omogoča prepoznavnost mnogim francoskim umetnikom, ki na festivalu nastopajo vsako leto. Naj navedem izvajalce La Ca’d’Oro, Le Baroque Nomade, Musicall Humors, Concert de l’Hostel Dieu, Pierre Hamonet, letos navzočih L’Eclat des Muses in Académie européenne d’Ambronay. Festival Brežice ste s svojo aktivno udeležbo v Evropski mreži za staro glasbo (REMA) uspešno povzdignili na mesto vélikih evropskih festivalov, pri tem pa imam v mislih predvsem festivala v Innsbrucku in Ambronayu.

S tem zaključujem in vam iskreno želim »cor ad cor loquitur«, iz srca, in kot odgovor na latinski moto vašega festivala, da bi v veliko veselje nas vseh še naprej gojili to véliko poslanstvo, ki ste si ga zadali.

Dragi Klemen Ramovš, v imenu ministra za kulturo vas imenujem za viteza reda umetnosti in leposlovja.

________________________________________________________________________________________________

LJUBLJANA -  V prostorih Francoske rezidence bo francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier danes ob 18. uri za viteza reda umetnosti in leposlovja imenoval Klemna Ramovša. Z odlikovanjem želi Francija ustanovitelja in umetniškega vodjo Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Ramovša nagraditi za njegovo umetniško ustvarjalnost.

Klemen Ramovš. (foto: Jaka Adamič)

Prav s pomočjo ustvarjalnosti Ramovšu uspeva deliti svojo strast do baročne glasbe z vse več poslušalci. Direktor festivala Seviqc Brežice je, kot piše v utemeljitvi odlikovanja, pokazal izjemen entuziazem in zavzetost za visoko kulturo, pri tem pa dal veljavo slovenski arhitekturni dediščini in k sodelovanju povabil tudi francoske umetnike.

Festival Seviqc Brežice je v Sloveniji sinonim za staro glasbo. Festival si je v skoraj 30 letih delovanja v Sloveniji utrdil ugled kot prireditev nacionalnega pomena in se uvrstil med najpomembnejše kulturne dogodke, v svetu pa si je ustvaril status visoko cenjene prireditve ter požel priznanja umetnikov, producentov, strokovne kritike in ljubiteljev glasbe, piše na spletni festivala.

Novembra je Mourier za viteza reda umetnosti in leposlovja imenoval literarnega zgodovinarja in kritika Jaroslava Skrušnyja ter pesnika, urednika in direktorja programa EPK Terminal 12 Aleša Štegra. Lani pa so odlikovanja prejeli direktorica festivala Mladi levi Nevenka Koprivšek, strokovnjak za francosko književnost, pesnik in prevajalec Boris A. Novak ter esejist, prevajalec, filozof in teolog Edvard Kovač.