DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

NOVICE

Panoptikum

1. 9. 2021

Dobra festivalska kondicija v težavnih časih Voditeljica: Nina Jerman ...

Program predtaktov

15. 7. 2021

Pred vsakim koncertom festivalski predtakt: klepet z umetnikom in obisk lokalne znamenitosti....

Prenovljena Scena

9. 7. 2021

Na naši spletni strani smo objavili prenovljen razdelek Scena...

Izpostavljamo

ŽIVLJENJA NEVLADNIKOV ŠTEJEJO 
(Black Lives Matter)
TUDI V KULTURI

Treba je popraviti diskriminatorno kulturno politiko. Od 2018 smo brez nacionalnega programa za kulturo, eksistenco mednarodno uveljavljenih programov kroji samovolja posameznih uradnikov.

 

POROČILO IZVEDBE

Poročilo prikazuje dogajanje od selitve festivala iz Radovljice (kjer smo program pričeli 1982) v Brežice leta 1997 do danes.

Poglavje Financiranje in kulturna politika prikazuje težavne razmere, v katerih smo opisane rezultate kljub vsemu dosegli, čeprav smo morali zaradi premajhne podpore marsikateri projekt opustiti ali se umakniti z določene lokacije. Izvedeno je naša najpomembnejša referenca, v tem poglavju zapisano pa tudi priporočilo kulturni politiki tako na državnem kot lokalnem nivoju.

Na državnem nivoju je zavožena kulturna politika pripeljala do najnižje točke, na lokalnem nivoju so domet razumevanja razen redkih izjem lokalni javni zavodi (zakonsko določeno sofinanciranje ustanovitelja) in ljubiteljska dejavnost. Skoraj povsod se pri lokalnem sofinanciranju zahteva lokalna rezidenca prijavitelja, ne pa kje bo program izveden. Tisti del administracije ministrstva, ki ureja naše sofinanciranje, se obnaša sovražno, minister molči. Tudi razprava ob interpelaciji ministra za kulturo je pokazala, da se razumevanje kulture giblje predvsem okrog javnih zavodov in problemov samozaposlenih. Za programe nevladnega sektorja z vrhunskimi in mednarodno verificiranimi rezultati pa je manevrski prostor podpore vsaj močno zožan.

Da nadaljujemo s svojim poslanstvom, potrebujemo podporo sodržavljanov, in se Vam zahvaljujemo, če ste ali še boste svojo DONACIJO IZ DOHODNINE namenili našim naporom za dobro in mednarodno ugledno slovensko kulturo.

 

UMETNIKI

Obrazci, s katerimi pričnemo programsko selekcijo umetnikov.

E-NOVICE

Naročite se na naše e-novice!

Naročniki e-novic imate popust zvestobe pri nakupu vstopnic

Po prijavi na e-novice boste na naveden e-mail prejeli pošto, kjer morate potrditi, da želite prejemati naše e-novice.

Izjava o zasebnosti in varstvo osebnih podatkov

Mednarodne povezave