Evropski dan stare glasbe

Kje: Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Atrij

Kdaj: 21.3.2013 ob 20:00

GPS LOKACIJE: N 46.052074 E 14.499507

Tickets: 20€

Za medije: Sporočilo za javnost

V Evropi se je rodil nov praznični dan! Dne 21. 3. 2013 bo REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne / Evropska mreža za staro glasbo) prvič organizirala svoj Evropski dan stare glasbe. S koncerti, konferencami in drugimi prireditvami, ki se bodo hkrati dogajale po vsej celini, bo ta dan živ spomenik evropski dediščini stare glasbe in bo tovrstno glasbo skušal približati širokemu občinstvu. Datum 21. marec sovpada z rojstnim dnevom Johanna Sebastiana Bacha, pa tudi z začetkom pomladi. Slovenija se k praznovanju tega praznika pridružuje s prvim letošnjim koncertom festivala stare glasbe Seviqc Brežice v četrtek, 21. marca ob 20. uri, v atriju Narodnega muzeja Slovenije - Prešernova v Ljubljani (vhod z Muzejske ulice 1).

Klikni za ogled programske knjižice: 

Uradni promotor in koordinator Evropskega dneva stare glasbe je mreža REMA, ki trenutno obsega 65 festivalov stare glasbe v 20 evropskih državah. REMA bo pri tem dogodku tudi sodelovala z drugimi organizacijami in partnerji ter vključila pobude organizatorjev na lokalni, regionalni in nacionalni ravni.  Prireditve REMA na Evropski dan stare glasbe podpira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj. Nad tem vseevropskim dogajanjem je pokroviteljica ga. Androulla Vassiliou, članica Evropske komisije. Nad slovenskim delom praznovanja pa je pokroviteljica ga. Zofija Mazej Kukovič, slovenska poslanka v Evropskem parlamentu.

Stara glasba je osrednji del kulturne dediščine Evropejcev in je tesno povezana z drugimi načini umetniškega izražanja, kot so ples, gledališče in arhitektura. Obsega več kot tisoč let glasbe, ki se je ohranila bodisi v zapisih ali prek ustnega izročila, od srednjega veka do konca 18. stoletja. Medtem ko so nekateri skladatelji, ki so ustvarjali v teh obdobjih, široko poznani (Johann Sebastian Bach, Claudio Monteverdi, Hildegard von Bingen), je še vedno velik repertoar, ki  čaka na to, da ga današnje občinstvo ponovno odkrije. »REMA Evropski dan stare glasbe bo povečal ozaveščenost o glasbi iz obdobij srednjega veka, renesanse in baroka ter bistveno spremenil način njenega posredovanja širšemu občinstvu,« pravi Peter Pontvik, predsednik mreže REMA. REMA Evropski dan stare glasbe bo s prireditvami, ki se bodo dogajale po vsej Evropi, ustvaril in spodbudil sodelovanje, povezal pobude na nacionalni ravni v združeno evropsko manifestacijo, s tem pa bo hkrati poudaril krajevne značilnosti in posebnosti ter skupni temelj glasbene zgodovine te celine.

Ob Evropskem dnevu stare glasbe je REMA pripravila spodnji video:

Program:
K programu Evropskega dne stare glasbe se priključuje tudi festival stare glasbe Seviqc Brežice, ki ta dan posveča nekaterim slovenskim izvajalcem stare glasbe. Programski odbor za Slovenijo sestavljajo Janez Jocif, Domen Marinčič, Klemen Ramovš, Bor Zuljan.

Capella Carniola
Marta Močnik Pirc (sopran),
Barbara Kanc (ples),
Kristina Martinc (kljunasta flavta),
Janez Jocif (portativ, hurdy gurdy, srednjeveški oprekelj, enoročna piščal z bobnom, vodja ansambla)

Nova Schola Labacensis
Tadeja Pance (sopran, kastanjete, tamburin),
Tomaž Šinigoj (violina, balafon),
Erazem Grafenauer (baročna lutnja, renesančna kitara),   
Miha Šinigoj (violončelo, berberski lutar),
Marko Angelski (teorba, kalimba, ptičje trkalo)
Boris Šinigoj (vodstvo, baročna kitara, teorba)

Ingenium Ensemble
Mirjam Strmole (sopran),
Višnja Fičor (mezzosopran),
Blaž Strmole (tenor, alt),
Domen Anžlovar (tenor),
Gašper Banovec (tenor),
Jan Kuhar (bas)

Duo Bajt - Mihajlović

Mateja Bajt (kljunasta flavta),
Egon Mihajlović (čembalo)

Dalibor Miklavčič (čembalo)

Benjamin Izmajlov (violina),
Manca Izmajlova (mezzo sopran),
Borut Novaković (lutnja)


musica cubicularis
Žiga Faganel (violina),
Domen Marinčič (viola da gamba)
Tomaž Sevšek (čembalo)

Suzana Ograjenšek (sopran),
Barbara de Costa (čembalo),
Kaja Kapus (čelo),
Mateja Bajt (kljunasta flavta)


REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne / Evropska mreža za staro glasbo) je zelo aktivna organizacija z dvojnim ciljem: promovirati staro glasbo in povečati njeno prepoznavnost v Evropi. Dejavnosti mreže priznavata in podpirata Evropska komisija in francosko Ministrstvo za kulturo in komunikacije. Med trenutnimi projekti mreže REMA so evropska predstavitev mladih talentov na področju stare glasbe, aplikacija s koncerti stare glasbe v Evropi za pametne telefone ter mednarodne konference stare glasbe. Več o Evropskem dnevu stare glasbe na strani REMA: http://rema-eemn.net/-Journee-Europeenne-de-Musique-.html?lang=fr